Visca els canelons de Catalunya...també per Sant Esteve.
![]() |
Imatge de la recepta "Els putos canelons de Nadal" de "Les putes receptes de la iaia" |
Les passions de les papil·les gustatives no hi entenen, de raons. Els fanàtics d’una menja fem oïdes sordes als predicadors que intenten alliçonar-nos en relació als nostres gustos o tradicions gastronòmiques. I si ens toquen els canelons…ai las! Comptem fins a deu o fins a cent, per no reaccionar com si haguessin insultat algú estimat.
Els canelonaires som persones que escoltem (i llegim) amb respecte, pacientment, talment com quan mengem canelons.
També ho hem fet amb l’article “Morin els canelons!” que ha escrit a La Vanguardia Joaquín Luna, un periodista amb una llarga trajectòria i que, com ja avisa, “el cos li demana guerra” amb aquesta opinió.
Li recollim el guant, de la guerra. No entenem la seva creuada anticanelons de Sant Esteve ni les seves argumentacions.
“Això que avui en diem canelons no mereix aquest lloc indiscutible en una de les poques taules amb substància de l’any” (referint-se al dia de Sant Esteve)
Volem creure que Luna, que és un home “de la nit” i que només freqüenta locals glamurosos dignes de la seva categoria, no deu haver tastat ni l’1% dels canelons que s’elaboren al nostre país, a llocs de menjar i fondes de barri, rostisseries i xarcuteries de mercats o en cuines de cases particulars que es consumeixen per Sant Esteve.
Precisament aquell dia, es prepara a les nostres cuines (o s’adquireix per ser consumit) un producte cuidat i de qualitat. Perquè un dia especial, mereix un àpat especial.
Qualsevol afirmació que valori negativament els canelons en general, en qualitat i sabor no té cap fonament. No es pot jutjar sense saber, només fent hipòtesis gratuïtes.
Ens dol que es burli de qualsevol caneló no preparat a les cuines de restaurants estrellats, on posa al capdavant “cuiners” (homes) i encasella “les dones” com úniques responsables cuineres d’aquests, segons ell, pseudocanelons i que, a sobre, menysprea:
“escassegen les cuineres capaces d’emocionar amb un caneló que només existeix en la memòria”
Respectem la decisió del senyor Luna de no menjar canelons per Sant Esteve, o qualsevol dia de l’any, però els canelonaires no volem deixar passar Sant Esteve sense assaborir i gaudir dels canelons; un dels millors plats de la cuina catalana, cuinat amb mestratge i menjat en família en un dia assenyalat al calendari.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada